Žebříčky Přehledy

Čeští spotřebitelé se bojí a firmy mají depresi nejen z jejich malé poptávky


24.1.2013  |  Michal Kozub

Negativní nálada se přenesla i do letošního roku. Lidé hodnotí situaci opět o něco hůře než v minulých měsících. Negativnější a pesimistické hodnocení se dále rozlévá skrze celou ekonomiku, a nepomáhají tomu ani povzbudivé vyjádření z centrální banky.

Spotřebitelé se stále bojí více inflace než nezaměstnanosti, zřejmě neodůvodněně

Spotřebitelé svá očekávání do budoucna opět zhoršili, když saldo indikátoru kleslo z -3,9 bodu na -4,2. Vzhledem k aktuálním ekonomickým výsledkům to ale není nijak překvapivé. Na spotřebitele však překvapivě neměly zásadní vliv nové zprávy o nezaměstnanosti, která dosáhla 9,4 %. Přitom není jisté, že to je její aktuální vrchol. Naopak se obávají růstu cen, které byly znakem roku 2012. Tato obava byla ale pro letošní rok neměla být aktuální, i přes mírnou změnu DPH. V letošním roce by se inflace měla pohybovat v mírných hodnotách a nebude tak výrazným zásahem do rodinných rozpočtů jako vloni.

Ze špatné nálady ve stavebnictví se již stala chronická deprese

Dlouhodobě je velmi špatná nálada v sektoru stavebnictví. Celý loňský rok se saldo indikátoru stavebnictví pohybovalo kolem -45 bodů a rozhodně se nijak nezlepšuje. Ani v letošním roce nebude situace lepší, výsledky za leden se prakticky nijak nezměnily. Obor prochází těžkou krizí, staveb není dostatek, aby se uživily všechny firmy na trhu. Stát nemá dostatek financí na všechny plánované stavby a soukromí investoři ještě nerozběhli všechny projekty, které byly naplánované před příchodem krize v roce 2009.

Průmyslníci vnímají nedostatečnou poptávku

O něco hůře si v lednu vedl i průmysl. Problémy v Evropské unii a strach o odbytové trhy za našimi hranicemi vede k větší nervozitě. Německá ekonomika zpomaluje a to se projevuje i na zakázkách, které přicházejí do českých firem. Polovina firem vidí jako problém právě nedostatečnou poptávku. Proto vyhlídky klesly z -10,3 bodů na -10,7 bodů. Situace je ale výrazně horší než před rokem, kdy průmyslníci byli ještě optimisty a saldo indikátoru dosáhlo 1,3 bodu.







Související články:




Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.