Žebříčky Přehledy

Spotřebitelé mají lepší náladu, důvěra v ekonomiku se mírně zlepšila


26.3.2013  |  Michal Kozub

Nálada v české ekonomice v březnu velmi mírně stoupla. Už v únoru se situace mírně zlepšila a březen v tomto trendu pokračoval. Celkové saldo důvěry je -2,4 bodu, a to je o nepatrné dvě desetiny bodu lepší než minulý měsíc. Přesto, meziročně je to stále horší. V loňském březnu byla celková důvěra v ekonomiku 1,7 bodu.

Růst cen zpomalil, spotřebitelé mají hned lepší náladu, utrácet zatím nebudou



Zdrojem lepší nálady byli hlavně spotřebitelé. Jejich důvěra vzrostla oproti minulému měsíci, protože spotřebitelé pozitivně reagují na zlepšení statistik v oblasti cen. Růst cen se v posledním čtvrtletí výrazně zpomalil, v únoru dosáhl jen 1,7 %. I díky tomu spotřebitelé vidí svou ekonomickou situaci v příštích měsících pozitivněji, přesto ale nepřichází žádná změna v chuti spotřebitelů více utrácet. I do budoucna mají strach z růstu cen, což ale v následujících několika měsících není zcela opodstatněná obava. Inflace by měla být stabilní nebo dokonce klesat. Kvůli tomuto strachu spotřebitelů je jejich chuť utrácet nízká a propisuje se výrazně do ekonomiky celé země ve formě slabé spotřebitelské poptávky. Celkově důvěra v ekonomiku u spotřebitelů je nižší, než je jejich dlouhodobý průměr, a je velký prostor ke zlepšení.

Průmysl je na tom stabilně stejně „špatně“



Podnikatelská statistika byla v březnu téměř neměnná. Průmysl vykázal naprosto stejný výsledek jako minulý měsíc. Důvěra v něm je tedy -8 bodů. I když tentokrát důvěra průmyslu zůstala stejná, mírné zlepšení do budoucna naznačují ukazatele z Německa, například Index nákupních manažerů, který se stále pohybuje kolem neutrální hranice 50 bodů. Proto i když nyní hodnocení zahraniční poptávky klesá, v budoucnu by mohlo růst. Přesto ve srovnání s loňským rokem je nálada v průmyslu výrazně horší, proto březnový výsledek není právě potěšující.

V letošním roce by se stavebnictví mohlo odrazit ode dna



Mírné zlepšení zaznamenalo i stavebnictví (-43,5 bodu). Dlužno ale říci, že únorové hodnoty byly velmi špatné, a tak březnový výsledek není až tak pozitivní. V porovnání posledního roku je to průměrný výsledek, v dlouhodobém horizontu jde stále o velmi špatnou situaci. Stavebnictví  prochází krizovým obdobím, nedokáže se vzchopit a aspoň přiblížit se růstovým hodnotám. Letošní rok by ale měl být pomyslným dnem, od kterého se odrazí směrem vzhůru.







Související články:




Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.