Žebříčky Přehledy

Mobilní bankovnictví používá pouze necelá třetina Čechů


25.5.2015  |  Veronika Dusová, zpráva ING Bank

Mobilní bankovnictví používá jen necelá třetina Čechů, kteří vlastní chytrý telefon nebo tablet. Ukázal to mezinárodní průzkum ING Bank. Řadí nás to ke státům s nejnižším podílem uživatelů mobilního bankovnictví ze sledovaných zemí. Nejčastěji jeho služeb užívají Nizozemci (58 %) a dále zhruba polovina Američanů a Britů.


Podle průzkumu ING Bank používá mobilní bankovnictví pouze necelá třetina Čechů. 85 % Evropanů, kteří používají mobilní bankovnictví, potvrdilo, že jim využívání služby vylepšilo možnost správy financí, konkrétně oceňovali, že mají o svých penězích lepší přehled. V USA je spokojených uživatelů dokonce 89 %.



Zatímco evropský průměr používání mobilního bankovnictví je 41 %, Češi jsou v tomto ohledu pozadu – přihlásila se k němu jen necelá třetina dotazovaných (30 %). Hůře jsou na tom už jen respondenti z Rumunska, kde mobilní bankovnictví používá dokonce jen 15 % obyvatel. Mezi evropské země s nejvyšším podílem lidí používajících mobilní bankovnictví patří Nizozemsko (58 %), Velká Británie (49 %) a Španělsko (45 %). Své finance s jeho pomocí spravuje i polovina Američanů.

„Češi jako národ jsou novým technologiím nakloněni a rádi zkoušejí novinky v této oblasti. Je pravdou, že jde především o mladou generaci a dále poměrně omezenou a stabilní skupinu lidí, kteří tyto technologické novinky vyhledávají. Data z průzkumu ukazují, že zbytek populace zůstává konzervativní a vystačí si s ověřenými nástroji, jako je například internetové bankovnictví. Další překážkou rozšířenějšího používání mobilního bankovnictví může být i stále nedostatečné rozšíření chytrých telefonů a tabletů mezi Čechy,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank.


„Mobilní bankovnictví přitom umožňuje správu osobních financí prakticky odkudkoliv a kdykoliv. Například uživatelé aplikace mobilního bankovnictví ING Bank mohou nejen sledovat stav svých úspor a realizovat běžné bankovní operace, ale navíc mohou také nakupovat podílové fondy prostřednictvím ING Investic a aktivně spravovat své portfolio i na cestách,“ doplňuje Libor Vaníček.

Kolik procent respondentů z níže uvedených zemí používá mobilní bankovnictví?



Mobilní bankovnictví používá pouze necelá třetina Čechů. Na snímku graf používání mobilního bankovnictví.
Zdroj: ING Bank

Z Evropanů, kteří mobilní aplikace bankovních domů využívají, jich 85 % potvrdilo, že jim to usnadňuje správu financí a manipulaci s nimi. Stejně spokojení jsou i čeští uživatelé, zatímco například v Lucembursku hodnotí mobilní bankovnictví pozitivně pouze 71 % dotazovaných. Naopak v Turecku a v USA je tzv. smartbanking velmi oblíbený a spokojeno s ním je 94 %, resp. 89 % dotázaných.






Související články:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.