Žebříčky Přehledy

Nakupujte na e-shopech bezpečně!


7.5.2020  |  Zdeněk Bubák, zpráva Home Credit

Díky nouzovému stavu lidé změnili své návyky a přes internet nakupují téměř vše. Za poslední měsíc a půl tak rapidně stoupl nákup zboží přes e-shopy. Při této příležitosti je třeba zdůraznit, že nákup přes internet může skýtat řadu nástrah, které ohrožují převážně zákazníky, kteří nenakupují na e-shopech tak často, někdy i poprvé, a jsou tak zranitelnější.


Na internetu působí podvodníci, kteří využívají situace a nabízejí dodání nedostatkového zboží, jako například dezinfekce nebo roušek. Lidé si tak objednají zboží, zaplatí a nikdy ho nedostanou nebo až za velmi dlouhou dobu, která je v rozporu s obchodními podmínkami e-shopu.

Dalším úskalím nákupu na internetu je uložení údajů z platební karty na daném e-shopu, který však nemá svoje stránky dostatečně ochráněné před napadením hackerů. Hrozí pak, že se k těmto údajům dostanou třetí osoby a kartu zneužijí.

„Za poslední měsíc a půl jsme řešili dvakrát více podezřelých transakcí než v předchozím období. Denně je to asi 200 případů,“ uvádí Linda Bilal, tisková mluvčí Home Creditu ČR. „Pokud zjistíme podvodný e-shop, zablokujeme naše kreditní karty k placení u tohoto konkrétního obchodníka a nahlásíme jej společnosti Mastercard. Banky a úvěrové společnosti mezi sebou spolupracují a tyto informace si sdílejí. Za poslední měsíc a půl jsme identifikovali celkem 50 podvodných e-shopů v České republice a na Slovensku,“ dodává Linda Bilal.


Žebříčky a přehledy:


Nebezpečné obzvláště pro nové nákupčí na internetu jsou také phishingové kampaně. Pokud například takový zákazník, který nakupuje poprvé na e-shopu, dostane phishingový e-mail, je mnohem více zranitelnější, protože má málo zkušeností. E-mail se tváří, že přišel od daného e-shopu a žádá zákazníka o vyplnění přihlašovacího jména a hesla, protože došlo k chybě a potřebuje si potvrdit jeho údaje. On v dobré míře zadá jméno a heslo, a pokud při předchozím nákupu na e-shopu uložil své údaje z platební nebo kreditní karty, podvodník se k nim lehce dostane a kartu použije k dalšímu nákupu.

Seznam rizikových e-shopů je dostupný na stránkách České obchodní inspekce: https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/. Inspekce tento seznam pravidelně aktualizuje, ale také upozorňuje, že v žádném případě není úplný.



Rady pro nakupující na internetu


  • Nakupujte jenom na ověřeným e-shopech
  • Čtěte recenze na internetu, anebo získejte doporučení od známých, kteří jsou zkušení v nákupech na internetu
  • Pokud můžete objednávejte na evropských e-shopech, kde jsou platby zabezpečeny tzv. 3D Secure ochranou, každá platba se pak potvrzuje buď v mobilní aplikaci nebo pomocí kódu, který se zasílá smskou na mobilní telefon. Tuto ochranu však nemusí mít mezinárodní e-shopy mimo Evropu. Pokud jim tato ochrana chybí, neznamená to, že se jedná o podvodný e-shop, ale takový obchod nemá plné zabezpečení a hrozí mu, že bude napadnut a údaje o kartě někdo zneužije.
  • Pokud jste už na podvodném e-shopu zaplatili nebo jste se stali obětí zneužití nebo phishingu, vždy transakci reklamujte u svého vydavatele karty
  • Nikdy neukládejte platební údaje o kartě, raději číslo karty, expiraci a cvc kód vždy vypište znovu, a to i pro pravidelné nákupy.
Svoje specifika mají i nákupy přes mobil, a to přes aplikace daného e-shopu, tam je totiž skoro nemožné nezadat údaje o kartě. Pokud si nejste jisti, obchod neznáte, raději si aplikaci nestahujte a k nákupu použijte internetové stránky e-shopu.

Pravidelný zákazník e-shopů se poměrně snadno ochrání, bude asi zvyklý číst recenze a také využívat zaručené a dobře známé internetové obchody a na phishingové kampaně nebude reagovat. Hlavní nebezpečí ale v dnešní době číhá na lidi, kteří nakupují třeba poprvé.






Související články:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.