Žebříčky Přehledy

Jak na změnu povinného ručení - bez poplatků a problémů


23.10.2020  |  Komerční článek

Povinné ručení na auto je stěžejní pro to, aby mohl člověk vyrazit s novým autem na silnici. Existuje mnoho pojišťoven, které nabízí povinné ručení. Povinné ručení se může pohybovat kolem stovek korun ročně, ale také kolem tisíce korun. Je tedy důležité vybrat to nejvýhodnější a porovnat nabídky, případně ve správnou chvíli změnit povinné ručení. Jak tedy změnit povinné ručení a kdy je nejvhodnější dát výpověď povinného ručení?


Povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je zákonem stanovené a musí ho mít platné každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci, ale i taková vozidla, která jsou pouze ponechána na pozemní komunikaci.

Před samotnou změnou povinného ručení je nejlepší použít srovnávač povinného ručení a porovnat veškeré dostupné nabídky na trhu. Díky použití srovnávače je možné nalézt nejlevnější povinné ručení, aby klient nemusel platit vysoké částky za povinné ručení.

Důležitým faktorem před změnou povinného ručení je také vědět, kdy lze dát výpověď povinného ručení. Existuje totiž několik variant, kdy lze dát výpověď povinného ručení a pojišťovna ji tak musí přijmout.

V případě změny povinného ručení určitě není řešením “pouze” přestat platit povinné ručení, protože v tuto chvíli vzniká dluh dané pojišťovně, který se poté musí zaplatit a s tímto dluhem vznikají i penále za nezaplacené povinné ručení.

Pro přehlednost je uvedena tabulka, kdy a jak je možnost změnit povinné ručení:

Obrázek: Tabulka

Bylo vybráno 5 variant, jak na změnu povinného ručení:

1. Výpověď povinného ručení ke konci pojistného období



Povinné ručení je sjednáváno na dobu neurčitou a každý rok se automaticky prodlužuje, pokud klient nepodá výpověď povinného ručení. V době, kdy končí pojistné období, lze dát výpověď povinného ručení a využít to tak ke změně povinného ručení.

Je ovšem důležité myslet na to, že výpoveď povinného ručení se musí zaslat písemně minimálně 6 týdnů před koncem pojistného období na adresu pojišťovny. V případě, že klient neví, kdy mu končí pojistné období, nalezne ho na zelené kartě.

2. Výpověď povinného ručení u nové smlouvy



Tato varianta změny povinného ručení je tou nejjednodušší. V případě, že si klient sjednal pojištění maximálně před 2 měsíci a není s ním spokojený, má právo smlouvu vypovědět. Přeplatek za nespotřebované pojistné je vráceno na klientův účet nebo složenkou.

Výpověď stačí pouze poslat písemně na adresu pojišťovny, jakmile ji pojišťovna dostane, začíná běžet 8 denní lhůta, po které pojistka zanikne.

3. Výpověď povinného ručení po vzniku pojistné události



V případě pojistné události (nehoda), lze ukončit pojistné do 3 měsíců od oznámení vzniku pojistné události. Výpověď se zasílá písemně na adresu pojišťovny a v případě přeplatku pojištění je vyplaceno na bankovní účet klienta nebo složenkou.

Smlouva o povinném ručení je poté ukončena do 1 měsíce od doručení výpovědi.

V tomto případě může vypovědět pojistnou smlouvu i pojišťovna, v případě, že klient způsobil nehodu již poněkolikáté.

Obrázek: Havárie

4. Prodej vozidla či změna vlastníka vozidla



Tento důvod pro výpověď povinného ručení je nejčastějším. Pojistné pak zaniká dnem oznámení výpovědi povinného ručení. V případě, že je vozidlo prodáno a nastává změna vlastníka, je dobré tuto skutečnost oznámit pojišťovně ihned.

Ke změně vlastníka vozidla je nutné doložit pojišťovně buď kopii kupní smlouvy nebo kopii velkého technického průkazu. Doložení těchto dokumentů je pro bezproblémové a také jednodušší vyřízení výpovědi povinného ručení.

5. Výpověď z důvodu vyřazení vozidla z evidence vozidel



V tomto případě stačí na dopravním inspektorátu odhlásit vozidlo a tzv. uložit značky do depozitu. Pojišťovně se poté zasílá výpověď povinného ručení spolu s kopií velkého technického průkazu. Pojistná smlouva je poté ukončena ke dni, kdy je vozidlo vyřazeno z evidence vozidel.






Související články:


Žebříčky a přehledy:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.