Žebříčky Přehledy

Žebříček běžných účtů v březnu. Kdo je jedničkou?


27.3.2023  |  Valerie Koubová | foto: Finparáda.cz

Aktuální žebříček běžných účtů, před deseti lety vítězily nízkonákladové a v té době technologické banky, jaké banky vítězí dnes?


„Žebříček běžných účtů se za posledních deset let zcela proměnil. Například před deseti lety v roce 2013 obsadily TOP5 běžných účtů nízkonákladové a nové banky na trhu jako Equa bank, Fio banka, mBank, ZUNO Bank a Air Bank. Rok 2020 a 2021 byl začátkem nástupu běžných účtů středně velkých bank jako MONETA a Raiffeisenbank a poslední žebříček již obsahuje dvě největší banky na trhu ČS a KB. Tato změna je dána jednak tím, že i velké banky nabízí vedení účtu a většinu transakcí zdarma a na druhé straně tím, že hodnotíme větší vahou digitální a technologickou vyspělost jakou banka nad účtem nabízí. A obecně je možné konstatovat, že v technologiích vzhledem k finanční náročnosti získávají velké a střední banky plusové body, “ říká Michal Mošnička, ředitel společnosti Scott & Rose, která je poskytovatelem finančního portálu Finparáda.cz.

Metodika tvorby žebříčku běžných účtů:

Žebříček srovnává běžné účty a balíčky produktů a služeb bank včetně poboček zahraničních bank v České republice. Hodnocena jsou následující kritéria: cena/náklady na vedení běžného účtu, možnosti a nové technologie v rámci přímého bankovnictvíkomplexnost nabídky účtu/banky, dostupnost (pobočky/bankomaty/vkladomaty) a srozumitelnost ceníku/internetových stránek.

Žebříček běžných účtů v březnu 2023



Pořadí Banka Produkt Změna od minule
1. MONETA Money Bank Účet Tom Plus -
2. Česká spořitelna Plus účet
3. Air Bank Běžný účet
4. Raiffeisenbank CHYTRÝ účet
5. Komerční banka
MůjÚčet Plus
Zdroj: Finparáda.cz

První místo si dlouhodobě drží běžný účet Tom Plus od MONETA Money Bank. Vedení účtu a běžné bankovní operace včetně okamžitých plateb jsou zdarma. Banka k tomuto účtu poskytuje veškeré výběry z bankomatů zdarma, a to včetně cizích bankomatů v tuzemsku i v zahraničí. Běžný účet je možné sjednat online, platit lze pomocí všech dostupných „chytrých“ metod, tj. Apple Pay, Garmin Pay, Google Pay a Fitbit Pay. Mobilní aplikace Smart Banka od MONETA Money Bank patří podle analýzy Scott & Rose k nejlépe hodnoceným. Účet Tom Plus není úročen, lze si však sjednat spořicí účet s úrokovou sazbou 5,30 % p.a. do výše vkladu 1 mil. Kč. Jediným negativem tohoto účtu jsou dražší "pobočkové" transakce. 

Na druhé místo se posunula Česká spořitelna s vylepšeným Plus účtem. Od 1. února 2023 upravila Česká spořitelna podmínky pro vedení Plus účtu, který lze nyní získat zcela zdarma. Jedinou podmínkou je provedení 4 plateb debetní nebo kreditní kartou v daném kalendářním měsíci. K účtu získáte výběry z vlastních bankomatů zdarma, z cizích bankomatů a bankomatů v zahraničí za výběr zaplatíte 40 Kč. S ohledem na širokou síť vlastních bankomatů a poboček lze očekávat využití cizích bankomatů jen zřídka. Založit běžný účet lze online, placení je možné pomocí Apple Pay, Garmin Pay, Google Pay a Fitbit Pay. Vklady na Plus účtu jsou bez úroku, při sjednání spořicího účtu je úroková sazba 4 % p.a. pro vklady do 200 tis. Kč.

Na třetí místo se do žebříčku vrátila Air Bank. Běžný účet je veden zdarma vč. veškerých příchozích a odchozích elektronických plateb. Výběry kartou z vlastních a sdílených bankomatů jsou zdarma, z ostatních bankomatů v ČR a z bankomatů v zahraničí je pak účtován poplatek 35 Kč za výběr. Z platebních metod je možné využít Apple Pay, Garmin Pay, Google Pay i Fitbit Pay. Na běžném účtu je nulová úroková sazba, při sjednání spořicího účtu však získáte sazbu až 5 % p.a. pro zůstatek do 250 tis. Kč.

Přehled aktuálních bonusů na běžných účtech najdete zde

Na čtvrté místo klesl CHYTRÝ účet od Raiffeisenbank. CHYTRÝ účet je veden zcela zdarma, a to včetně příchozích i odchozích plateb. Výběry z bankomatů v Česku i zahraničí jsou bez poplatku. Internetové a mobilní bankovnictví je podle analýzy Scott & Rose hodnoceno nadprůměrně. Platby lze uskutečnit pomocí služeb Apple Pay, Garmin Pay, Google Pay, Fitbit Pay a vlastní aplikace RaiPay. Úroková sazba na CHYTRÉM účtu je nulová. Při sjednání Spořicího účtu HIT PLUS můžete získat bonusovou sazbu 5,50 % p.a. pro vklady do 500 tis. Kč při aktivním využívání běžného účtu.

Na páté místo klesl běžný účet MůjÚčet Plus od Komerční banky, který je nabízen zdarma na období 12 měsíců. Bohužel po tomto období klient zaplatí standardní měsíční poplatek za vedení účtu ve výši 39 Kč. Veškeré elektronické platby jsou zdarma, stejně jako výběry z vlastní a sdílené sítě bankomatů. Výběry z ostatních bankomatů v ČR a v zahraniční jsou 2x měsíčně zdarma, poté je účtován poplatek 39 Kč. Mobilní banka patří podle analýzy Scott & Rose k těm lépe hodnoceným mobilním aplikacím na trhu. Platby lze kromě standardních metod provádět pomocí Apple Pay, Garmin Pay, Google Pay a Fitbit Pay. MůjÚčet Plus není úročen, u spořicího účtu KB Spořicí konto Bonus je však možné zhodnocení až 5 % p.a.

Aktuální žebříčky běžných účtů včetně parametrů hodnocení najdete zde


Žebříčky a přehledy:


A co na to návštěvníci Finparády.cz?



Následující žebříček je sestaven na základě hlasování v přehledu běžných účtů návštěvníky Finparády.cz. Podle nich nejlepší běžný účet nabízí Max banka, na druhé místo by umístili Banku CREDITAS a třetí místo by patřilo MONETA Money bank. Na čtvrté místo by se potom dostala Fio banka a na pátém místě by skončila Air Bank. Finanční produkty na portálu Finparáda.cz již celkem hodnotilo více jak 15 000 návštěvníků.

Pořadí Banka Produkt Průměrná známka (1–5)
1. Max banka NEO účet 1,11
2. Banka CREDITAS Běžný účet 1,44
3. MONETA Money Bank Účet Tom Plus 1,54
4. Fio banka
Fio osobní účet 1,59
5. Air Bank Běžný účet 1,59
Zdroj: Finparáda.cz; do žebříčku jsou zařazeny pouze produkty, které mají větší počet hlasů, než je průměrný počet hlasů v dané produktové kategorii

Ohodnoťte váš běžný účet

Máte sjednaný běžný účet? Vyjádřete pomocí smajlíků vaši spokojenost či nespokojenost právě s vaším běžným účtem. Hodnotit můžete ZDE.
 
Obrázek: Smajlíci



U jakých bank lze sjednat běžný účet online?



Na českém trhu je možné kromě Trinity Bank u všech bank sjednat běžný účet zcela online prostřednictvím webových stránek. Sjednat běžný účet přes mobilní aplikaci je v současné době možné u více než poloviny tuzemských bank. Vzhledem k rostoucímu trendu ve využívání moderních bankovních digitálních technologií, zejména právě mobilního bankovnictví, lze předpokládat, že banky budou o tuto možnost své mobilní aplikace dále rozšiřovat.

Následující tabulka obsahuje seznam bank na českém trhu s informací, zda je možné sjednat běžný účet online, a to přes webové stránky nebo v mobilním bankovnictví.

Banka Možnost sjednání běžného účtu přes web Možnost sjednání běžného účtu přes mobilní aplikaci
Air Bank ANO ANO
Banka CREDITAS ANO ANO
Česká spořitelna ANO ANO
pouze pokud má klient internetové bankovnictví
ČSOB / Poštovní spořitelna ANO ANO
Fio banka ANO ANO
Hello bank! ANO NE
Komerční banka ANO NE
pouze odkaz na založení účtu
Max banka
ANO NE
mBank ANO ANO
MONETA Money Bank ANO ANO
Raiffeisenbank ANO ANO
Trinity Bank NE NE
UniCredit Bank ANO ANO
Zdroj: Scott & Rose, stav k 27. 3. 2023






Související články:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.