Žebříčky Přehledy

Důvěra v ekonomiku se celkově mírně zlepšila


25.2.2013  |  Michal Kozub

Únorové výsledky konjunkturálního průzkumu konečně přinesly zlepšení. Souhrnný indikátor ekonomické důvěry vzrostl o 1,6 bodu na -2,6 bodu. V dlouhodobém horizontu je to sice jen nepatrné zlepšení, přesto je každé zlepšení vítané. Pozitiva ale nepřišla ve všech oblastech, zatímco průmysl hledá novou naději, stavebnictví se trápí dále.

Důvěra v průmysl částečně vzrostla. Očekává se růst poptávky na německých trzích

Po velmi špatných výsledcích z konce loňského roku, kdy důvěra v průmyslu výrazně propadla, přinesl únor konečně pozitivnější hodnoty. Důvěra vzrostla z -10,7 bodu na -8,0 bodu. Průmysl se totiž aktuálně trápí s velmi nízkou poptávkou, a to hlavně ze zahraničí, proto obavy z dalšího zhoršování byly oprávněné hlavně na konci roku. Respondenti hodnotili aktuální situaci stejně jako v minulém měsíci, ale pozitivněji vidí hlavně budoucí měsíce. Německo, jako náš klíčový exportní partner v posledních měsících totiž také naznačuje mírné zlepšení. Jeho předstihové indikátory rostou (PMI), a to znamená, že by mělo být opět místo pro české exportéry a jejich dodávky. Poptávka by na německých trzích měla vzrůst, a to se odráží i na očekávání v Česku.

Ve stavebnictví nic nového. Obor očekává pokles zaměstnanosti


Nedaří se dlouhodobě ale stavebnictví. To se celý loňský rok pohybovalo kolem hodnoty -45 bodů a únor přinesl velmi špatné zprávy. Indikátor se zastavil na hodnotě -49,0 bodu. Tento obor prochází doslova očistcem, kdy jeho výsledky klesají už několik let v řadě, a dosud se nevzpamatoval ani z první vlny krize z roku 2009. Aktuální hodnoty jsou opět na úrovni roku 1999 a jsou nejhorší za celou dobu aktuální ekonomické krize. Negativní zprávou je, že obor očekává pokles zaměstnanosti, a to se opět negativně projeví na trhu práce.

Spotřebitelé by mohli v druhé polovině roku významněji podpořit ekonomiku

Spotřebitelé, kteří jsou velmi důležitými pro celou ekonomiku, konečně zlepšili svá očekávání. Saldo indikátorů vzrostlo z -27,8 na -22,3 bodu. I když spotřebitelé stále udávají, že se obávají růstu cen, tak jako pozitivní vliv můžeme označit snížení inflace. Tento efekt má ale velmi pozvolný nástup a lidé jej zakomponují do svých očekávání, až když sami ucítí, že růst mezd převyšuje inflaci. Přesto se ale nemění snaha lidí šetřit a ani zájem o větší nákupy nebo investice neroste. I na toto ale bude mít v letošním roce vliv nízká inflace, a proto by v druhé polovině roku mohla přijít změna.







Související články:




Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.