Žebříčky Přehledy

Inflace je na stabilní úrovni. Nezaměstnanost mírně poklesla. Má to však svá ale


13.5.2013  |  Michal Kozub

Meziroční míra inflace zůstala v dubnu na prakticky stejné úrovni jako před měsícem. Výsledná hodnota je tedy 1,7 %. Pro spotřebitele to je celkově příznivá situace - ceny rostou poměrně zvolna, a to nahrává tomu, aby mzdy začaly růst rychleji než ceny. Nízká inflace má ale i svá negativa. Existuje velký rozdíl mezi kategoriemi, ve kterých ceny rostou nebo naopak klesají.

Ceny klesají u zboží, které není životně nezbytné. U potravin a bydlení ceny naopak neustále narůstají



Hlavní růstovou kategorií, která žene inflaci vzhůru, je již dlouhou dobu oblast potravin. Jejich ceny v dubnu meziročně vzrostly o 5 %. Nejvíce zdražovaly ty nejzákladnější potraviny: pečivo, mléko, nebo brambory. Ceny potravin rostou nepřetržitě téměř tři roky. I přesto je aktuální inflace v oblasti potravin v porovnání s loňským rokem mírnější.

Velmi pozitivní ke spotřebitelům byly v dubnu naopak ceny v oblasti dopravy (-1,7 %) nebo odívání (-2,5 %). Oblast dopravy výrazně ovlivňují ceny dopravních prostředků, které výrazně klesají. K tomu se navíc přidávají i meziročně nižší ceny pohonných hmot, které jsou pozitivní jak pro řidiče, tak i dopravní firmy. Stejně tak i u oblečení a obuvi dochází v dlouhodobém horizontu k poklesu cen. Přesto pokles cen je výrazný hlavně u zboží, které není životně nezbytné. Naopak u nezbytných výdajů - u potravin a bydlení ceny stále rostou.

V následujících měsících se očekává podobná míra inflace jako v dubnu



Další vývoj inflace by měl být velmi podobný tomu, jaký zažíváme v posledních měsících. Vzhledem k velmi slabé spotřebitelské poptávce není mnoho důvodů k tomu, aby ceny rostly. Jedním z nich je prozatím vývoj koruny, která vůči euru oslabuje, a tak importované zboží nemůže prozatím zlevňovat.

Míra nezaměstnanosti poklesla, ale nečekaně málo



Nezaměstnanost v dubnu podle očekávání poklesla, bohužel ale výrazně méně, než by měla. Z březnové hodnoty osmi procent se dostala jen na 7,7 %. Za poklesem stojí hlavně sezónní efekty. Protože byl březen velmi špatný z hlediska počasí, sezónní práce začaly výrazně až v dubnu. Přesto je pokles až nečekaně malý a ukazuje na špatnou situaci na trhu. Naděje na výrazné zlepšení se tedy rozplynula.

Jak je výsledek špatný nejlépe ukazuje meziroční srovnání. V minulém roce v dubnu bylo bez práce jen 6,6 % lidí, tedy o 1,1 procentního bodu méně. V absolutních hodnotách to znamená o 68 tisíc lidí bez práce více než před rokem. Práci hledá celkem 565 tisíc lidí a 126 tisíc z nich pobírá podporu v nezaměstnanosti.

Na trhu práce bohužel nedošlo k uklidnění. Nově se nahlásilo 46 tisíc lidí, což je nepatrně více než v březnu. I tak se hlásí na jedno volné místo 14,2 uchazečů. Nejlépe si na trhu práce vedou vzdělaní lidé - vysokoškoláci v technických oborech, ale i lidé se středním vzděláním s maturitou. Pro lidi s minimálním vzděláním je ale velký problém najít si nyní práci. Právě obory, které byly schopné je zaměstnávat, nyní trpí problémy, a tak jsou s nábory opatrné. Jde hlavně o stavebnictví, které se dlouhodobě potýká s problémy.






Související články:




Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.