Žebříčky Přehledy

Nálada v ekonomice konečně vzrostla. Světlo na konci tunelu?


27.5.2013  |  Michal Kozub

Ekonomická nálada v květnu konečně vzrostla. Po sérii velmi špatných výsledků konečně přišla hodnota, která je potěšující, a to na všech frontách. Celková nálada vzrostla na mínus 3,6 bodu. Oproti dubnu to je výsledek lepší o 1,7 bodu. I když meziměsíčně jde o zlepšení, zase tak oslnivé to není. Meziročně je to stále horší výsledek, takže květnová hodnota není samospásná.


Český průmysl stále doplácí na evropskou krizi, květen byl ovšem mírně optimističtější



Z hlediska výsledků měl největší vliv na pozitivní hodnotu průmysl. Prozatím z něj přicházely samé negativní zprávy, které byly taženy špatnou zahraniční poptávkou. V květnu se situace mírně zlepšila a nálada v průmyslu vzrostla. Průmysl sice ukázal aktuálně lepší výsledek, ale v porovnání s únorem nebo březnem nejde o velkou změnu. Český průmysl nemůže zatím dosáhnout lepších výsledků, protože doplácí na evropskou krizi a to, jak se ostatním zemím nedaří. Český vývoz má stále velké problémy a ve svých objemech výrazně brzdí. Květnové zlepšení je pozitivní a reaguje i na to, že trh s osobními auty se v dubnu stabilizoval a nedocházelo už k takovým propadům, jako na začátku roku. Proto podniky hodnotily zahraniční poptávku o něco lépe než v dubnu.

Stavebnictví trpí



Stavebnictví ukázalo opět velmi negativní hodnoty, prakticky beze změny. V současnosti je prakticky jedno, jestli je hodnota důvěry ve stavebnictví mínus čtyřicet nebo padesát bodů. Výsledky jsou špatné, stavebnictví si prochází nejhorší krizí a bublina, která byla před krizí, se vyfukuje.

Důvěra spotřebitelů je teď pro ekonomiku velmi potřebná. Květen přinesl naději



Důležitý je ale výsledek spotřebitelů. Jejich důvěra v ekonomiku vzrostla o 4 body na -19,8. To je celkově důležité zlepšení a letos zatím jejich nejlepší výsledek, který může přinést pozitivní efekt do budoucna. Spotřebitelé potřebují zlepšit vnímání ekonomiky a přestat ekonomiku tlumit svým pesimizmem. Proto květnové zlepšení je více než vítané, a pokud by trend vydržel delší dobu, může to konečně znamenat světlo na konci tunelu.






Související články:




Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.