Žebříčky Přehledy

Air Bank zahájila provoz prvního bezkontaktního bankomatu v Česku. Do října budou bezkontaktní všechny


7.9.2016  |  Zdeněk Bubák

Air Bank dnes představila první bezkontaktní bankomat v ČR. Do konce října by banka měla mít vybaveny bezkontaktní technologií všechny své bankomaty, kterých v té době bude kolem 120. První bankomat s možností vybrat hotovost bezkontaktně, a to buď kartou, platební nálepkou nebo mobilním telefonem, je umístěn v obchodním centru DBK Praha, nedaleko stanice metra Budějovická.


Air Bank začala ve středu 7. září 2016 testovat v rámci pilotního provozu první bankomat s bezkontaktní technologií, který je přístupný pro veřejnost a je umístěný v obchodním centru DBK v Praze. Zítra, tj. 8. září, přibude druhý bezkontaktní bankomat v Brně. Pilotní provoz potrvá minimálně jeden týden a jeho cílem je především zjistit, jak jsou na bezkontaktní výběry připraveny platební karty a bezkontaktní nálepky ostatních bank. Všechny bankomaty Air Bank by měly být uzpůsobeny pro bezkontaktní výběry letos v říjnu. V té době by jich banka měla mít minimálně 120.


Česko je bezkontaktní velmocí. Bezkontaktní platební kartu už vlastní podle průzkumu STEM/MARK 80 % Čechů. Vzrostla i oblíbenost bezkontaktních nálepek, které lze nalepit např. na mobilní telefon. Nově se do popředí snaží dostat i placení pomocí mobilního telefonu s NFC technologií. Zatímco obliba bezkontaktního placení v Česku roste, možnost vybírat hotovost z bankomatů bezkontaktně, ať už kartou, nálepkou nebo telefonem doposud neexistovala. Air Bank tak jako první banka v Česku umožní zájemcům bezkontaktní výběry peněz z bankomatu.

Přehled platebních karet od všech českých bank najdete zde

V Air Bank a u jejích dvou dodavatelů probíhalo v posledním půlroce interní testování bezkontaktních výběrů. Banka také musela získat příslušnou licenci od asociací MasterCard a Visa. Všechny platební karty a bezkontaktní nálepky jsou pro výběry v bezkontaktním bankomatu uzpůsobeny už dnes. Změnit se ale musí postupně samotné bankomaty a to chvíli potrvá. Postupně k tomu dojde, jak jsme psali výše, do konce října. Nejdříve dojde na bankomaty mimo pobočky, které již v sobě čtečku bezkontaktních karet mají, a potom budou přidávány bezkontaktní čtečky na bankomaty v pobočkách. Aktuálně má banka 32 bankomatů vybavených čtečkami a 79 bez čteček, celkem tedy 111 kusů.

Bezkontaktní výběry - jak to funguje?



Platební kartu do bankomatu při výběru bezkontaktní technologií nevkládáte. Stačí jen tzv. pípnout, jak to je běžné při placení u obchodníků. Výhodou tedy je, že je možné použít bezkontaktní nálepku a mobilní telefon. Tím, že není karta, nálepka nebo mobil v přímém kontaktu s bankomatem, odpadá riziko tzv. skimmingu, tj. vykradení účtu pomocí dodatečně namontovaného zařízení na bankomat.

Vlastní výběr z bankomatu pak probíhá stejně, jako u klasického bankomatu. Po pípnutí zadáte PIN, případně zvolíte skladbu bankovek a vyberete hotovost.

Obrazová galerie:



První bezkontaktní bankomat v Česku - 7. září 2016 v DBK Praha
Autor: Finparáda.cz
= Pro zvětšení klikněte na obrázek =
První bezkontaktní bankomat v Česku - 7. září 2016 v DBK Praha
Autor: Finparáda.cz
= Pro zvětšení klikněte na obrázek =
První bezkontaktní bankomat v Česku - 7. září 2016 v DBK Praha
Autor: Finparáda.cz
= Pro zvětšení klikněte na obrázek =
První bezkontaktní bankomat v Česku - 7. září 2016 v DBK Praha
Autor: Finparáda.cz
= Pro zvětšení klikněte na obrázek =






Související články:


Žebříčky a přehledy:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.