Žebříčky Přehledy

Zavede Slovensko daň z každé bankovní transakce včetně výběru z bankomatu?


23.7.2024  |  Michal Mošnička, Iva Sladkovská z Peniaze.sk | foto: Finparáda

Daň z mimořádných zisků v Česku platí pro energetické firmy a banky. Zatímco energetické společnosti loni odvedly na těchto odvodech do rozpočtu přes padesát miliard, banky zaplatily necelou miliardu. Banky tuto daň různými způsoby efektivně obešly a stát tak vybral méně než počítal. Vláda tak hledá dále jak banky zdanit. Na Slovensku minulý týden probleskly v médiích zprávy, že by banky mohly platit daň z každé bezhotovostní transakce.


Nová daň by podle zdrojů Deníku E měla postihnout různé formy bezhotovostních transakcí, včetně běžných převodů z účtu na účet, posílání výplat, placení faktur, plateb kartou a výběrů z bankomatů. Daň z transakcí není nic nového, nápad vychází z EU. Cílem bylo, aby daň neovlivňovala běžné finanční transakce domácností a podniků, jako jsou hypotéky, platby, pojištění, vklady či měnové operace. Evropská komise v roce 2011 uvedla, že cílem je zdanit finanční sektor, nikoli jeho klienty. 

Maďarsko tuto dań má a daň postupně zvyšuje. Od srpna bude dań 0,45% z bezhotovostních transakcí a 0,9% z výběru z bankomatu.

Více informací o této problematice najdete v článku Ivy Sladkovské na portále Peniaze.sk zde









Související články:


Žebříčky a přehledy:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.