Žebříčky Přehledy

Inflace roste velmi zvolna


11.2.2013  |  Michal Kozub

První měsíc tohoto roku přinesl pro spotřebitele velmi pozitivní zprávu. Ceny rostou jen velmi mírným tempem, a spotřebitelé by to měli poznat na svých výdajích. Inflace totiž meziročně vzrostla jen o 1,9 %. Přitom ještě před rokem rostla o 3,5 %. Meziměsíčně ale ceny rostly výrazněji - o 1,3 %. Tento meziměsíční skok byl z osmi desetin procentního bodu tvořený vyšší DPH, na meziročním srovnání ale nezanechal velké stopy.



Zvýšení DPH na spotřebitele nedopadlo tak drasticky jako před rokem


Inflaci tentokrát nijak výrazně neovlivnilo mírné zvýšení sazby DPH o procentní bod, a tak ceny zůstaly v klidu. Řada obchodů se přitom snažila zvýšení absorbovat do svých marží, a proto nedopadla tato změna na spotřebitele tak drasticky jako před rokem, kdy byl rozdíl v cenách viditelný na první pohled.

Inflace v minulém roce děsila Čechy nejvíc. Letos by je mohla ponechat klidnější

Celkově velmi mírná inflace by mohla mít pozitivní dopady. Jakmile spotřebitelé začnou vnímat ceny jako stabilní, zvýší se jejich spotřeba. Navíc letos by už měly i jejich mzdy růst rychleji než ceny, což rozhodně podpoří poptávku. To povzbudí celkovou spotřebu domácností a v delším horizontu to může pomoct ekonomické situaci a hospodářskému růstu.

Jak se smíří čeští spotřebitelé s rostoucími cenami potravin i v dalších měsících?

I na tomto mírném růstu cen se ale stále podílí potraviny (růst o 5,7 %), a to hlavně v rámci dovozních cen. Ceny potravin rostou dlouhodobě a zatím na nich není vidět trend poklesu. Spotřebitelé se tak s rostoucími cenami potravin budou muset smířit i v dalších měsících. Naopak klesaly ceny oblečení, bytového vybavení a ceny za komunikační služby. V těchto oblastech ale pokles cen není ničím výjimečným a překvapivým, naopak by bylo nezvyklé, kdyby zde ceny výrazně rostly.

Dobré zprávy z oblasti bydlení

Spotřebitelé rozhodně ocení mírnější nárůst u cen za bydlení a služby s ním spojené. Čisté nájemné rostlo jen o 2,4 %, stejným směrem pokračovaly i ceny elektřiny, vodného a stočného, plynu atd. Ve spojení s předpokladem rostoucích nominálních mezd je to velmi dobrá zpráva, protože tyto nutné výdaje, které domácnosti jen velmi těžko samy ovlivní, nebudou tak citelně tlačit na rodinné rozpočty.







Související články:


Žebříčky a přehledy:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.