Žebříčky Přehledy

Budou se letos nakupovat vánoční dárky online?


18.11.2013  |  Veronika Dusová

Výsledky průzkumu realizovaného portálem Seznam.cz Výzkumník ukazují, že téměř 90 % české internetové populace nakoupí vánoční dárky na internetu. Dále bylo zjištěno, že 78 % nakupujících využije internetové srovnávače cen a 11 % dotázaných je připraveno na Vánoce utratit více jak 10 000 Kč.


Nákupy po internetu jsou v posledních letech čím dál tím oblíbenější. Celkem 93 % uživatelů Seznam.cz má již s tímto druhem získávání zboží zkušenost. 92 % z nich ji navíc hodnotí pozitivně. Pravidelné využívání e-shopů potvrzuje také fakt, že za poslední 3 roky stabilně roste přesvědčení o tom, že nákup přes internet je pohodlný a bezpečný. Tento názor vzrostl i u dotazovaných, kteří doposud nemají s on-line nakupováním zkušenosti.


Zajímavostí je, že 3 % respondentů se rozhodla letos poprvé vyzkoušet internet k nalezení a nákupu vánočních dárků. Vzhledem k tomu, že čím dál tím víc narůstá obliba uskutečnění nákupu on-line, bude takto letos alespoň některé dárky nakupovat 83 % lidí a pro 28 % to bude hlavní postup platby.

Nejdůležitějším kritériem pro nákup v internetovém obchodě je samozřejmě cena výrobku. Jako velmi důležité ho v Seznam.cz Výzkumníku označilo 83 % dotázaných, což je o 8 % více než v roce 2012. Dalšími důležitými kritérii jsou způsob doručení a platby.

Při objednávání zboží z internetu převládá preference možnosti platby na dobírku. U vybraných výrobků (elektronika, oblečení a boty, hračky a dětské zboží, kosmetika, parfémy a potraviny) si ji vybrala třetina dotázaných. Druhým nejčastějším způsobem platby na internetu je bankovní převod.

Podobně jako v loňském roce má i letos již během října nakoupený alespoň jeden vánoční dárek čtvrtina dotázaných. O tom, co koupit pod stromeček, zatím přemýšlí 39 % lidí a 37 % ještě nad vánočními dárky neuvažovalo. Stejně jako loni jsou ve shánění dárků aktivnější ženy a lidé ve středním věku.

Na co se můžeme pod stromečkem těšit?



Dotazovaní se nejčastěji shodli na těchto dárcích:
  • kosmetika (72 %)
  • knihy (66 %)
  • oblečení (64 %)
  • vybavení pro hobby a volný čas (63 %)
Radost budou mít určitě i děti. Na Zboží.cz je zaznamenán nárůst zájmu o hračky. To potvrzuje i průzkum zrealizovaný portálem Seznam.cz Výzkumník. Podle Asociace pro elektronickou komerci obraty tuzemských e-shopů o letošních Vánocích dosáhnou částky 18,5 miliardy Kč.

Průzkum proběhl v druhé polovině října 2013 formou on-line dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 691 respondentů starších 15 let z celé České republiky.






Související články:


Žebříčky a přehledy:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.