Žebříčky Přehledy

Spotřebitelé mají lepší náladu. Těžit by z toho mohl sektor služeb


27.6.2013  |  Michal Kozub

Nálada v ekonomice v poslední době roste. A to i přesto, že ekonomické výsledky nejsou zrovna pozitivní. Celkově saldo souhrnného indikátoru vzrostlo z -3,6 bodu na -3,1 bodu. I když nejde o zásadní a skokově velkou změnu, je výsledek pozitivní a pro ekonomiku povzbudivý.



Nízká inflace zvedla spotřebitelům náladu



Saldo důvěry v ekonomiku vzrostlo z -19,8 bodu na rovných -19 bodů. Na spotřebitele pozitivně dopadá cenová situace, kdy inflace je extrémně nízká a lidé toto vnímají velmi citlivě a pozitivně. Naopak vysoká nezaměstnanost má negativní dopad, a proto spotřebitelé mají mírně vyšší obavy z vývoje budoucí situace. Celkově je tak důvěra v ekonomiku u spotřebitelů meziročně lepší jak oproti roku 2012, tak i roku 2011. Přesto je stále velký prostor pro zlepšení. Nejlepšího červnového výsledku dosáhli spotřebitelé v roce 2006, kdy důvěra dosahovala hodnoty přesně mínus jeden bod.

U podnikatelů se lepší nálada v sektoru služeb



Zatímco spotřebitelé se na celkovém výsledku podílejí jednou pětinou, podnikatelé tvoří zbylé čtyři pětiny. Jejich indikátor důvěry také vzrostl, a to z 0,4 bodu v květnu na 0,9 bodu v červnu. Nálada se zlepšila obzvláště ve službách, které tvoří 30 % celého indikátoru. Podnikatelé v oblasti obchodu a služeb očekávají zlepšení celkové ekonomické situace a tím i pozitivní dopad na jejich podnikání. Naopak negativní zprávy přišly z průmyslu a stavebnictví.

Stavebnictví marně čeká na spásu



Stavebnictví je dlouhodobě v kontrakci a podnikatelé v této oblasti hodnotí situaci velmi špatně. Hodnota -53,5 bodu znamená vyrovnání letošního nejhoršího výsledku a je velmi blízko historicky nejhorší hodnotě důvěry v tento obor (únor 1999, mínus 54,5 bodu). Podnikatelé ve stavebnictví očekávají pokles stavební produkce v následujících měsících. Hodnocení v průmyslu mírně kleslo oproti květnu, z -9,3 bodu na -9,7 bodu. Mírný pokles v bodovém hodnocení odpovídá i tomu, že podnikatelé vidí mírný pokles u zahraniční poptávky, která je pro český průmysl klíčová, a tím i mírný pokles tempa výroby. V oblasti zaměstnanosti ale nečekají změny a ani celková poptávka se nezměnila.






Související články:




Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.